Wat ik er van vind…

Die Femke hè Mark

jun
01

vandaag leerde ik van haar wat het is om schijt te hebben aan de regels. Tenminste, als je wilt demonstreren. Want in Amsterdam is demonstreren een heel groot goed. Daarom heeft Femke er vandaag, op de dag dat jij de regels wat meer versoepelt heeft, maar waarbij iedereen wel op de anderhalve meter moest blijven letten, 5.000 mensen uitgenodigd.

Ja, je leest het goed Mark, VIJFDUIZEND mensen. Maar hey, hallo, wel allemaal met mondkapjes dus het zat met dat virusverspreidingsrisico wel snor. Niks aan de hand en iedereen tevreden. Tenminste, dat zou je toch denken. Maar in Brabant brak de pleuris uit. Waarom? Nou Mark, daar hadden een stuk of tien mensen – het kunnen er ook best zestien of zo geweest zijn hoor – een polonaise gedanst. Omdat de kroegbaas van hun geliefde café afscheid nam en er een opvolger was gevonden.

Tja, dat kan natuurlijk niet. Hoewel het in onze Brabantse genen zit om spontaan in een rijtje achter elkaar aan te hobbelen als er iets te vieren is. Maar ja, Corona hè, dan moet je de regels volgen en anderhalve meter afstand van elkaar houden. En dat werkt niet als je een polonaise wilt lopen. Tenminste, mijn armen zijn geen anderhalve meter en als ze dat wel waren was er nog het risico van besmetting via mijn handen. Terwijl ik zo’n 193 keer per dag mijn handen in een bak met Dettol duw, het blijft altijd een risico.

Behalve in onze hoofdstad met daar Femke aan het roer. Daar kun je gerust 5.000 mensen uitnodigen om een demonstratie te houden. Maar dan moet het wel iets met rascisme zijn, of anti-facisme denk ik. Ik vraag mij nl. wel af wanneer bijvoorbeeld de NVU daar een demonstratie wil houden met zo’n 5.000 bruinhemden wat Femke dan doet. Gaat ze het dan ook toestaan? En gaat haar woordvoerder dan ook zeggen dat demonstreren zo’n beetje het grootste goed is wat in Amsterdam bestaat? Ik denk het niet. Ik denk dat Femke dan met twee voeten keihard op het rempedaal trapt.

Nou ja, wat het ook is, ik wilde je alleen even het volgende zeggen. Ik ga dus – een soort van – schijt hebben aan de regels. Want wat Femke kan, kan ik ook. Ik ga een van mijn beste vrienden vragen een evenement te organiseren. Een evenement voor minstens 5.000 personen. De titel is, je raadt het al; “Anti Racisme demonstratie met een leuk stukkie muziek”. Ik hoop dat Darija (want zo heet die lieve schat die geen cent hulp van je krijgt omdat haar privé adres ook haar zakelijk adres is terwijl ze een behoorlijk evenementen bureau runt) er dan weer een beetje bovenop komt.

Die ‘demonstratie’ is eigenlijk gewoon een muziekfestival met als hoofdact Rage Against The Machine (die touren namelijk weer). Maar ja, we noemen het een demonstratie en dan mag het dus. En zij spelen dan ter ere van Femke minstens een keer of tien het nummer “Killing in the name”. Je weet wel, dat is dat nummer waarin in de geweldige door ongetwijfeld Femke bedachte tekst “Fuck you, I won’t do what you tell me. Motherfucker!” voorkomt.

En die anderhalve meter? Die ga ik ook niet meer hanteren. Als die regel niet voor Femke en haar 5.000 ‘gasten’ geldt, dan voor mij ook niet.

Comments

Comments are closed.