Wat ik er van vind…

De hel is in zicht

apr
19

ben ik bang, voor heel veel ‘kleine’ ondernemers. Deze hele Corona crisis is nl. de eerste die in omvang zijn meerdere nog decennia lang niet gaat erkennen. Het is begonnen als een virus-crisis en nu al uitgemond in een financiële crisis voor heel veel ondernemers. Ik wil hiermee de werknemer die getroffen word zeker niet tekort doen; maar daar zijn ietwat grotere vangnetten voor dan voor menig (zelfstandig) ondernemer.

Ik ga even terug naar begin 2008. Ik was net begonnen aan de opzet van een nieuw bedrijf in de ICT detachering en de vooruitzichten waren veelbelovend. Lang verhaal kort………Oktober 2008. Crisis, banken vielen om en bij menigeen van respectabele leeftijd kwamen flash backs van 1930 naar boven.

Ik heb het met dat bedrijf uiteindelijk niet gered en iedereen die ooit de Elfstedentocht van 1963 heeft gereden, dat was een hemel vergeleken bij de hel waar ik in terecht kwam. De schulden die in het begin waren ontstaan vielen op zich nog mee. Okay, je kon er een leuke middenklas auto van kopen maar het stond nog niet in verhouding met de schulden die ik had toen het mij echt geen zak meer kom schelen hoe de bank of Belastingdienst zich opstelden. En het vervelende was; ik was hoofdelijk aansprakelijk. Wijze les, kilo’s koppijn en veel van geleerd.

Uiteindelijk heb ik dat in 2017 gesaneerd met een BBZ krediet bij de Gemeente Oss. Ik heb een lening kunnen afsluiten die maar een fractie was van de totale schuld, de rest is kwijtgescholden. Daarvoor heb ik een bureau moeten inhuren die zich daar sterk voor maakte. Dit jaar september heb ik dat krediet volledig afgelost; dan ben ik dus schuldenvrij (op mijn hypotheek na dan).

We zijn ruim 10 jaar verder en de eerste 7 jaar van mijn ellende waren die van slapeloze nachten; mijn schuldeisers tevreden houden; het ene gat met het ander vullen omdat ik nergens wat geregeld kreeg, enzovoort enzovoort. Toen de nood zo hoog was dat de 150K grens wel was bereikt en het mij ook geen flikker meer kon schelen – dan ga je toch lekker mijn huis veilen Deutsche-KUT-Bank, staat toch 50 K onder water dus zoek het nu maar uit – kwam er dus wat los.

Deze crisis ga ik wel overleven, ik ben in de gelukkige omstandigheid dat hij een beetje aan mij voorbij gaat. Natuurlijk houd ik mij aan de richtlijnen, blijf ik thuis en ga ik alleen als het echt nodig is de deur uit. Okay, soms pak ik mijn motor en ga ik een uur of wat rijden. Beste vorm van Social Distancing die er is, ik heb een helm op, Facemask aan (of is het om?), handschoenen aan en ik zoek de routes op waar zich weinig verkeer begeeft. Verder kan ik gelukkig gewoon doorwerken vanuit huis en dus mijn facturen gewoon versturen.

Maar als dat dus niet zo is en je zit niet in dezelfde omstandigheid als ik; dan ben ik er zo bang voor dat er een hel op je af komt. Leuk hoor allerlei beloftes van Mark en zijn Ministers, maar ik hoor veel te veel slechte geluiden over SBI codes waar ik niet blij van wordt. Echt, als de de overheid niet ontzettend hard gaat financieren ben ik bang, heel bang dat het erg slecht gaat aflopen voor heel veel mensen die met hart en ziel hun bedrijf hebben opgebouwd en het nu of straks in rook zien opgaan.

Ik schrijf dit niet om mensen nu angst aan te jagen, wel om te beseffen waar het heen kan gaan. Bereid je er op voor, voor zover dat kan. Houd rekening met alles. Denk er over na. Maak misschien keuzes die je gaan helpen dit te overleven. Ook al is het dat je jouw bedrijf moeten stoppen en in loondienst moet. Er spelen teveel factoren mee waar je geen invloed op hebt en wel van afhankelijk bent. En ik hoop zo van harte dat ik ongelijk krijg en het voor jou alleen maar ‘meevalt’.

Alleen, bedenk wel, Veldhuis en Kemper zongen het ooit al; “Al ben je helemaal kapot, besodemieterd en verrot, voel je je zwaar genaaid, ben je bijna doorgedraaid, al zit je soms volledig in de put, denk dan soms is het leven echt volkomen kut.”

Ik wens je wijsheid, kracht, doorzettingsvermogen en………….tja, soms is het leven echt alleen maar kut!

Comments

Comments are closed.