Wat ik er van vind…

Mark en de Corona crisis

mrt
23

Nederland klapt en buigt voor de zorg en gaat vervolgens de boulevard op en de bossen in. Waarschijnlijk zijn het diezelfde mensen die roeptoeteren dat Rutte van alles en nog wat fout doet, te laat beslissingen neemt etc etc.

Ik ben ooit eens interim manager geweest bij een opdrachtgever van mij en bij de start van mijn opdracht viel ik met mijn neus in de boter; er was een crisis en ik mocht hem oplossen. Dat waren de eerste twee weken werkdagen van zo’n 13 uur per dag, exclusief reistijd van Oss naar Heerlen naar Oss.

Daarbij heb ik mij door verschillende partijen laten informeren over wat nu de juiste koers was. Die heb ik gedurende een aantal meetings letterlijk in een hok gezet (okay, het was een nette vergaderruimte met Whiteboard, Flipover en een Beamer) en gediscussieerd over welke oplossingsrichtingen er nou allemaal waren en wat de beste zou moeten zijn. Dit waren overigens partijen die ook concurrenten van elkaar waren dus je kunt je de meningen wel voorstellen die over en weer vlogen.

Ik had de schone taak die partijen op èèn lijn te krijgen en uiteindelijk een keuze te maken met welk scenario we de crisis te lijf gingen. Na het besluit wat ik eenmaal genomen had maakte ik echter een cruciale fout; er was nl. iemand die mijn technisch geweten was en die ik graag bij al die sessies had gehad. Alleen, hij was die eerste twee weken op vakantie en er moest een koers gekozen worden, wat ik toen ook heb gedaan.

Bij zijn terugkomst en nadat ik hem bijgepraat was zijn eerste reactie “Hoe heb je dat nou kunnen doen? Totaal verkeerde aanpak, je had…..” en toen ging het alleen nog maar over dat ik een verkeerde keuze had gemaakt en we een andere aanpak moesten hanteren.

Ik ging dus overstag, stelde mijn mening bij, had er een slecht gevoel bij maar ja, hij was mijn alwetend technische geweten. Techniek had ik geen verstand van, hij wel. Vervolgens kwam ik in ‘botsing’ met mijn directeur, ik had niet op mijn besluit moeten terugkomen. Dat gaf een verkeerd signaal af. Wat ik daarbij van hem leerde van hem (hij was een geweldig kerel en een voortreffelijk bestuurder) was; volg je gevoel want 90% daarvan klopt altijd. De 10% waar het niet klopt en je mis zit, roep je mijn hulp voor in en lossen we samen op;

En dat is wat Rutte nu precies aan het doen is. In alle emotie en druk die er is moet hij zijn hoofd koel houden en beslissingen nemen; ik vertrouw er op dat hij daarbij ook zijn eigen gevoel volgt. En dat is prima. Hij moet daar een keuze in maken en achteraf weten we pas of het goed was.

Let wel, Mark is echt niet mijn vriend, ik vind dat hij veel te veel weg lacht en ik zal nooit op hem stemmen. Wel sta ik nu wel voor 100% achter die 90% van zijn gevoel. Het heeft verrekte weinig zin om te (blijven) discussiëren over de aanpak; er is een koers gekozen en die moet gevolgd worden. Later mag de oppositie hem weer affikken, nu moeten zij (en wij als burger) eerst maar eens zorgen dat deze crisis bezworen wordt.

Comments

Comments are closed.