Wat ik ervan vind…

Hoe heet dat ook al weer

mei
15

als je – naar later blijkt – aan het lijntje bent gehouden om stemmen binnen te halen en als die stemmen dan eenmaal binnen zijn en zelfs een zetel extra hebben opgeleverd, je ‘bedankt’ wordt maar kunt gaan? Het eerste wat er bij mij opkwam was “Ook gij Brutus?”.

Of zou de wethouder, zonder dat hij het in de gaten had, een kus op zijn wang hebben gekregen? Vlak voordat hij onder hoongelag (nee, geen verschrijving) afgeserveerd werd. Het bier hè, dat was de druppel die het glas had doen overlopen. Tenminste, als ik zo het BD mag geloven. Het leek nog maar om één ding te gaan; de wethouder zoop teveel.

Dus heb ik de berichtgeving de laatste tijd nauwlettend gevolgd, in de hoop dat ik wat wijzer zou worden wat er nou precies aan de hand was. Alleen, ik ben er geen moer wijzer van geworden. De krant doet haar verhaal, de wethouder bijt van zich af in diezelfde krant en op de social media en de VVD-fractie……………..stilte. Want politiek hè, je weet het maar nooit in de politiek. Dat was wat Gé mij laatst zei toen we ‘live’ hebben kennis gemaakt. Het ging trouwens over iets heel anders en dat hij dit zei terwijl we samen gezellig aan een biertje zaten, dat maakt ook niet meer uit dat ik dit schrijf want hij is de VVD toch al uitgeflikkerd.

Want zo is het dus wel. Okay, hij heeft zelf besloten om uit de fractie te stappen maar hoe kan je ook anders denk ik dan. Natuurlijk, ieder verhaal heeft twee kanten en de wethouder ventileert zijn versie, terwijl de andere kant heel geheimzinnig doet en zich in stilzwijgen hult. Totdat er een geheim rapport wordt opgesteld en dan ‘per ongeluk’ uitlekt. Dan wrijft het BD zich in de handen want man-o-man, nu hebben we echt beet. “De VDG wilde van de wethouder af, hij drinkt teveel. Hoe we aan dat rapport komen? Nee, daar kunnen we niet op ingaan, onze bron houden we geheim”.

Nou zijn er twee mensen die dat rapport geschreven hebben; VVD-prominent Robert-Jan Steegman samen met waterschapsbestuurder William de Kleijn staat in de krant te lezen. Lijkt mij zomaar dat dit dus – het gaat tenslotte om een ‘geheim’ rapport – een intern stuk was voor de VVD-fractie in Oss. Dan zijn de opstellers wel gek als ze dat gelekt zouden hebben en moet er minstens één ander fractielid zijn die niet lekker door die ene deur kan met zijn collega en wethouder.

En wat doe je dan? Juist, lekken die hap, laat iedereen er maar lekker van smullen en laat vooral het kwaad geschieden. Want zolang er maar genoeg gezegd en geschreven wordt dat iemand de hele dag laveloos in de binnenstad rondzwalkt na werktijd, met twee glazen bier in de hand een fles in zijn binnenzak, dan wordt zoiets op een gegeven moment vanzelf waar. Geen mens kan zich daar tegen verdedigen want waar rook is………

Ik dacht echt dat de VVD een club was van leden die elkaar steunden, door dik en dun. Loyaal aan elkaar zijn tot op het laatste zoekgeraakte bonnetje. En voordat ik weer van alles over mij heen krijg; nee, het is niet alleen de VVD; Groen Links slaagde er in eerste instantie ook in om iemand, die door de TweedeKamer in rolstoel rondreed terwijl ze net deed of ze kanker had en zwaar ziek was, de hand boven het hoofd te houden. Misschien was ze ook wel ziek, maar dan in haar hoofd. Of die ene dan, je weet wel, die zich ooit met brandstichting en bedreiging bezig heeft gehouden en uiteindelijk toch maar noodgedwongen aftrad als kamerlid; werd in eerste instantie ook beschermd en het zou allemaal niet waar zijn. RaRa wie was dat ook alweer?

Het zijn gewoon politici die dat zo doen, elkaar helpen en rugdekking geven. Behalve dan hier bij de VVD-fractie in Oss. Daar dacht men, weet je wat, we maken Gé lijsttrekker met de verkiezingen want die gaat geheid stemmen binnen halen. Tenminste, dat zou ik doen als ik daarvan overtuigd was, anders echt niet. Allerminst loyaal dan om iemand na de verkiezingen, als de winst binnen is, op een manier te lozen waar de honden geen brood van lusten. Had dan de ballen gehad om een andere lijsttrekker aan te stellen en dan maar zien waar het schip strand. Hoewel, die ballen wordt dan wel weer lastig als het om Os(s) gaat.

Enfin, het leed is geschied, een VVD-zetel winst is niet meer en de oppositie had weer een leuke avond tijdens het laatst ingelaste spoeddebat. Ik vraag mij wel af hoe de VVD-fractie zich die avond voelde. Vast niet hetzelfde als toen ze de wethouder net ‘gewipt’ hadden en tegen elkaar zeiden:

“Zo, nu eerst een Bavaria.”

Comments

Comments are closed.