Wat ik er van vind…

Pia en mijn organen

feb
13

De donorwet van Pia is er doorheen. En te pas en te onpas vallen voor- en tegenstanders weer eens over elkaar heen. Voor- of tegenstander van wat eigenlijk? Als ik zo de berichten en reacties op Facebook lees, dan zijn de meningen niet van de lucht. “Wil jij niet automatisch donor zijn? Dan ook niet zeiken als je zelf iets nodig hebt hé?”. Of erger nog zelfs: “Als jij geen donor wilt zijn, okay, maar dan jij ook geen orgaan als je het nodig hebt en je kinderen ook niet”.

Met andere woorden; als jij een ander je organen niet gunt mag je zelf ook lekker doodvallen; of creperen, ligt er maar net aan uit welke hoek de wind waait op onze (a)sociale media. Zelfs je kinderen mogen letterlijk overlijden aan een ziekte als jij vind dat je zelf een keuze moet hebben over je organen in plaats van de overheid. Ik verzin het niet, ik heb het gewoon kunnen lezen in discussies tussen mensen die zich dan ‘volwassen’ noemen

Voorstanders zeggen dan; ja maar je kunt alsnog aangeven dat je dat niet wilt, terwijl het daar dus helemaal niet om gaat. Bij het aannemen van de wet passeert de overheid dus het gegeven dat ieder mens recht heeft om zelf te beschikken over zijn of haar leven, zijn of haar lichaam. Ook na de dood (hoewel bij donatie van organen je helemaal nog niet dood bent omdat als dat wel zo zou zijn je organen onmiddellijk beginnen af te sterven en men er dan dus niks meer aan heeft; andere discussie, wellicht ook ooit een andere blog).

Nee, naar mijn mening is het een veel fundamentelere vraag of de overheid dus wettelijk gezien voor een individu op voorhand mag beslissen dat zijn / haar organen na de dood mogen worden gebruikt voor donatie. Tenminste, als je daartegen niet in het verweer komt door aan te geven dat je het daar niet mee eens bent en dus geen donor wilt zijn.

Terwijl als ik een email krijg met daarin aanbiedingen voor een of ander dom apparaat, een marketing emailtje waar ik niet om gevraagd heb en waar ik mij niet op geabonneerd heb, dan is de betreffende verstuurder er van in overtreding en kan daar voor bestraft worden. Ik heb nl. geen toestemming gegeven om mij dergelijke emails te sturen; het zgn. Opt-in.

Bij orgaandonatie werkte dat voorheen ook zo; ik moest toestemming geven om als orgaandonor door het leven te willen gaan, ik heb daar ooit zelfs een codicil voor getekend, wederom het zgn. Opt-in. De wet van Pia draait dit nu allemaal om; je bent automatisch donor tenzij je aangeef dat niet te willen; het zgn. Opt-out.

Nee, ik ben niet tegen orgaandonatie. Als ik 100% morsdood ben – althans, hersendood want met een slangetje hier en daar wordt mijn lichaam nog wel in leven gehouden omdat zoals eerder gezegd anders mijn organen ook beginnen af te sterven, dan mogen ze op zich best mijn lijf leeghalen met dat wat nog te gebruiken is voor een ander. Alleen, daar beslis ik dus zelf over. Niet Pia en ook niet de overheid via een wet.

Daarom is het ook dat ik mijn donorcodicil heb ik verscheurd en mijn registratie bij het donorregister heb ik laten doorhalen. Waarom? Noem het maar pure recalcitrantheid, opstandigheid, anarchisme van mijn part. Ik ben er namelijk wars van dat de overheid wel even wettelijk bepaald dat ik donor ben tenzij ik aangeef van niet. Mijn lichaam met inhoud is van mij, niet dat van Pia, niet dat van de overheid.

En alsjeblieft; ga mij dan niet zeggen dat ik ook geen donororganen mag ontvangen van een ander als ik ze nodig zou hebben. Dat is een non-discussie waar het hier niet om gaat. Het gaat niet om het wel of niet willen afstaan van organen; het gaat er om wie de beslissing neemt of je dat wilt ja of nee. Ik zelf na een weloverwogen keuze en overleg met mijn dierbaren? Of de overheid op voorhand middels een wet?

Overigens zou ik zo’n stellingname dan wel beantwoorden met de vraag: “Rook je? Drink je wel eens een biertje of een borrel? Eet je wel eens een lekkere vette hap?”. Grote kans dat het antwoord ja is en ik je dan vertel dat ik hoop dat je het nooit aan je hart, longen of lever zult krijgen. Want dan hoef je daar toch geen nieuwe voor? Je hebt immers zelf het risico genomen dat ze een beetje stuk gingen en daar zijn donoren dan toch ook niet voor bedoeld.

Comments

Comments are closed.