En dan lees je op Facebook, via een dame die mij echt na aan het hart ligt, een artikel van een groots glimlachende meneer, compleet met lang haar – want dat had hij in zijn jeugd nooit maar is nu de 40 gepasseerd en moet een statement maken om er weer jong uit te zien mocht zijn vrouw hem er ooit uit trappen omdat hij het met een meisje doet die zijn dochter had kunnen zijn – coole bril bij vast een 2.0 winkel vandaan en evenzo coole shawl die ook niet buy-more-local is.

Hey kom op mensen, niet gaan zeuren, dat van zijn jeugd was cabaretesk bedoelt.

Maar goed, buy more local is dus niet iets waar deze meneer echt warm voor loopt. Want de reisagent is dood. Hartstikke morsdood. Net als de visboer, de warme bakker en de echte slijter. Tenminste, dat wil die meneer ons doen geloven, want tegenwoordig doet toch iedereen zijn boodschappen lekker 2.0? Kleding kopen we alleen nog maar online omdat die websites nu eenmaal weten wat je aan wil, dat in een leuk kek doosje stoppen en laten bezorgen door de compleet door PostNL uitgeknepen ZZP-ers die nu ineens ‘ondernemer’ zijn waar ze eerst nog werknemer waren. Andere discussie, ik weet het, blog volgt zeker nog een keer.

Dus terug naar Jochem Wijnands, de oprichter van het peer-to-peer boekings-/reisplatform TRVL. Toen ik las peer-to-peer en boekings-/reisplatform trad er acute jeuk op bij mij. Compleet met bulten en al. Ik las Uber the second, Deliveroo.nl de tweede of weet ik veel welke website die van alles beloven aan de klant en ondertussen de aangesloten partijen die echt de dienst leveren zoveel mogelijk uitknijpen om de aandeelhouders van het al jaren verlies leidende Internet platform tevreden te houden. Ik heb het echt nooit begrepen hoe dat nu precies werkt. Ze leiden alleen maar verlies en de investeerders staan te springen om er nog meer miljoenen in te pompen.

Maar goed, ik dwaal weer af want ik heb het over Jochem met zijn brede grijns. Lieve meneer Jochem, beste man, luister eens goed. De reisagent is niet dood. Integendeel, de reisagent van tegenwoordig, en al helemaal de dame die ik ken waardoor ik dat stukje las op Facebook, is een all-round-professional met verstand van zaken die mij in de watten legt als een ik reis wil boeken.

Als ik het naar mijn zin wil hebben zonder dat ik mij zorgen moet maken of alles wel gaat zoals ik het wil dat het gaat. Waarom ik dat weet? Omdat die dame zelf – en vast ook heel veel andere ‘reisagenten’ – de hele globe rondreist, om ervaring op te doen, om te weten wat er waar speelt in vakantieland, zodat haar klanten niet van een koude kermis thuis komen als ze via TRVL hebben geboekt. TVRL, zo’n platform waar Robbie de robot achter zit die geen zak verstand heeft van reizen maar alleen maar af gaat op de Big Data die aan mijn profiel gekoppeld is.

O ja, dat woord TRVL, daar krijg ik ook enorme jeuk van. Tjesusmina man, heb je geen klinkers geleerd op school? Of heb je toen je die mooie bril online kocht eerst gegoogled op BRL? Want je gaat mij toch niet vertellen dat je die in een brillenshop hebt gekocht waar iemand met verstand van zaken stond. Want dat kan volgens jou helemaal niet, want ook de brillenman is dood. Lang leve het BRLLN-platform.

Sorry dat ik misschien een beetje doordraaf en ik ben ook echt niet iemand die de vooruitgang van 2.0 en verder wil tegenhouden, integendeel. Het is denk ik alleen een mix van off- en online. Als ik een goed boek wil of een titel zoek dan ga ik ook naar bol.com; gewoon om te lezen waar het over gaat en of het mij aanspreekt. Als dat dan zo is, ga ik lekker op zaterdagmiddag bij onze lokale boekenwinkel dat boek kopen.

Mijn kleding idem dito, heerlijk bij de lokale winkelier die door deze omzet zijn kinderen kan laten voetballen, een avondje uitgaan en een lekker fles wijn kan kopen. Ook bij de lokale wijnhandel natuurlijk. Beter dan wanneer wij dat geld besteden aan dezelfde producten waardoor vervolgens een of andere CEO weer een bonus op zijn toch al riante salaris krijgt. En de aandeelhouders van het verlieslijdende platform weer een riant dividend krijgen uitgekeerd. Echt, zei het al eerder, ik begrijp nog steeds niet hoe dat nu eigenijk werkt.

Ik weet het, al wat ik hier over schreef vind jij misschien onnozel.

Maar hey, zo rol ik. Ik ben een echte Onnozele. 1-0 voor mij.

Hoezo dood?

Je zou ook interesse kunnen hebben in