Wat ik er van vind…

De verhuizing van een bibliotheek, of niet

nov
30

Door een Facebook post van een Onnozele ziel, zoals ik er ook eentje ben, las ik een stukje over de Osse bibliotheek op de website van DTV. En ja hoor, daar kwam de SP weer eens voorbij. Een Sneue Partij noemde mijn mede-Onnozele hen. Sneu? Zeker ja, hoewel Schaamteloze Provocateurs ook zeker een gepaste benaming in dit geval is.

Eerst maar weer eens een citaat: Uit een enquête die de SP heeft gehouden onder 216 gebruikers van de Osse bieb blijkt dat 75% een verplaatsing naar de locatie van het V&D pand niet verstandig en onnodig vindt. “De verhuisplannen van het college hebben weinig draagvlak”, zo concludeert de SP.

Een kort Google-rondje leert mij dat de Osse bibliotheek in de jaren 2009-2013 een ledenaantal had van 18.700, inclusief een verlies in die jaren van 20% van het aantal daarvoor. Laat ik dan nu eens stellen dat die trend zich heeft voortgezet in de drie jaren daarna (2014-2017) en dat er dus nog eens zo’n 15% minder leden zijn vanaf 1 januari 2018. Dan blijven er altijd nog zo’n 15.895 leden over. Als de SP dan 216 leden heeft geïnterviewd, is dat dus slechts 1,4% van de totale populatie die lid is van de Osse bibliotheek. Op zijn zachtst gezegd; een niet echt representatief ‘onderzoek’, zoals DTV dat dan placht te noemen. Over dat draagvlak valt dus nog wel te discussiëren.

Ik ga verder; de Osse SP stelt, en ik citeer weer: Het argument om de bibliotheek te verplaatsen om de levendigheid in het centrum te verbeteren is ook onderzocht. Bibliotheekgebruikers zeggen dat ‘biebmensen geen winkelend publiek zijn en dat er met een tas vol boeken niet gewinkeld wordt.’

Welke biebmensen denk ik dan? SP-stemmende biebmensen? En hoe heb je dat dan onderzocht? Met diezelfde open vragen die nogal suggestief zijn zoals de SP dat zo mooi kan in haar ‘onderzoeken’? Het spijt mij zeer (NOT) maar de ervaring leert nu eenmaal dat SP-ers in Oss behoorlijk slechte verliezers zijn (lees nog eens mij open brief aan de SP van 14 januari 2015) en dan begrijp je misschien mijn twijfel aan de objectiviteit van dit zogenaamde onderzoek.

Anders gezegd; waar ik het aantal van 18.700 leden van de Osse bieb vandaan haalde, is een onderzoek door Droogh Trommelen en Partners (en géén enquete onder 216 bezoekers van de bieb). Ik ga het hier niet van alles uit het onderzoek opsommen, lees het zelf eens en geef daar je oordeel over. Wel durf ik te stellen dat dit onderzoek – of zo je wilt, quickscan (jeukwoord, maar a la) – een beter beeld geeft van de voors en tegens van het verplaatsen van de bibliotheek naar het centrum, of het behoud van de bibliotheek op de huidige locatie. Het schept in ieder geval een eerlijker beeld over de mogelijkheden en de keuzes die gemaakt kunnen worden. Een stuk eerlijker dan de enquetes met subjectieve vragen die ik van de Osse SP gewend ben.

Ik ben een voorstander van de verhuizing, mijn goed recht. Zoals het ook eenieders goed recht is om er tegen te zijn. Maar baseer je dan wel op objectieve informatie, vorm je mening en geef daar een oordeel op. Daarom hier tot slot twee passages uit de ‘quickscan’ (gatverdamme, alweer jeuk) van Droogh Trommelen en Partners. Ik begin met een, op het eerste oog, pro voor behoud op de huidige locatie:

Ook op de huidige bibliotheeklocatie is een bibliotheek nieuwe stijl mogelijk. Door de ligging aan de Raadhuislaan is de bereikbaarheid en zichtbaarheid goed (te maken). Door de afstand tot het centrum zal de bibliotheek op de huidige locatie echter weinig kunnen profiteren van de bezoekers van het centrum. De Bibliotheek zal zich nog meer dan bij vestiging in het centrum in de markt moeten zetten. Het moet een plek worden waar mensen graag naar toe willen gaan. Doordat er weinig andere (commerciele) functies in de directe omgeving aanwezig zijn, is verbreding van de bibliotheek moeilijker dan op een locatie in het centrum van Oss.

Valt jullie ook de volgende zinsnedes op?:

  • echter weinig kunnen profiteren
  • zal zich nog meer …. in de markt moeten zetten
  • is verbreding van de bibliotheek moeilijker

Dan tot slot eentje waar ik dan wel warme gevoelens bij krijg:

Het behoud van de bibliotheek op de huidige locatie heeft weinig directe negatieve effecten voor het functioneren van het Osse centrum. Het is niet zo dat het centrum als gevolg van die keuze ‘door zijn hoeven zakt’. Wel wordt dan een kans gemist voor versterking, verduurzaming en verrijking van het centrum.

Ik ga niet een tweede keer vragen of er zinsnedes zijn die jullie opvallen.

Ik lees gewoon de laatste zin nog eens. En nog eens. En nog eens, een keer of …..

Ik bedenk mij trouwens dat ik hoop dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de SP staat voor Splinter Partij. Is dat probleem hier in Oss ook meteen weer opgelost.

Comments

Comments are closed.