Wat ik er van vind…

Een strontfabriek in Oss

nov
18

Van de week werd ik opgeschrikt door een bericht dat de Provincie ’s nachts heimelijk had gestemd vóór een strontfabriek in mijn mooie Oss waar de boeren uit de Peel dan hun drijfmest kunnen laten verwerken. Waarom schrok ik daar zo van? Omdat dit zaakje behoorlijk stinkt. Enorm zelfs. En ik begin daardoor zelfs de politiek te begrijpen. Huh? Ja echt, maffia is het.

Even terug naar waar het over gaat; De boerencoöperatie MACE is de initiatiefnemer van een fabriek die jaarlijks zo’n 500.000 ton drijfmest moet verwerken. En die stront komt van de boeren uit het Peelgebied en wil men verwerken in Oss. Ik vraag mij in godesnaam af waarom, want zo erg kan die HEMA worst toch niet stinken dat men dit met stront uit de Peel wil verdoezelen.

Anyway, MACE heeft daarvoor dus een vergunning aangevraagd bij de Provincie en die heeft dat tussen de spreekwoordelijke neus en lippen door even snel goedgekeurd. De mensen in Oss die in de buurt wonen waar die strontfabriek moet komen waren daar niet zo blij mee en begonnen zich te roeren. En ik ga dus geen grappige vergelijkingen gaan maken dat ze niet in andermans stront moeten gaan roeren, die laat ik geheel aan de lezer van mijn proza.

Ben wel heel blij met ons gemeentebestuur, zij toonde zich in dit spektakel een heuse Stier in plaats van een Os(s), zij toonde dat ze ballen heeft en had een procedure aangespannen. De rechtbank vond zowel de vergunning als het onderzoek naar de milieueffecten aan alle kanten rammelen en heeft deze van tafel geveegd.

Maar ja, die fabriek moet en zal er komen denk ik, want vervolgens blijkt dat in het Provinciehuis deze maand een soort van geheime stemming is geweest, waarin zij een machtskaart lijken te willen uitspelen. De Provincie Noord-Brabant kan de Gemeente Oss in deze kwestie nl. overrulen met een Provinciaal inpassingsplan. Je snapt het al, de stemming was 1-0 voor de pro-strontfabriek-stemmers.

En het meest erge daarvan is dat de SP, PvdA en D66 op provinciaal niveau dus steun hebben gegeven aan deze motie en dat het ‘Mestfabriek Nee’ uit de monden van de lokale afdelingen nu wel heel erg ongeloofwaardig gaat klinken. WTF is hier aan de hand denk ik dan.

Ben heel benieuwd waar dit gaat eindigen en hoe zich dit electoraal gaat wreken. Immers, de gemeente verkiezingen zijn op komst. Was men dat bij de SP, PvdA en D66 vergeten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.